Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Ugeavisen Ingeniøren (ing.dk) skriver 10. maj 2023: Westinghouse løfter nu sløret for en »ultrakompakt« udgave af deres AP1000-reaktor, der ifølge den nordamerikanske virksomhed er »ideel« i samspil med den svingende produktion fra solceller og vindmøller og kan hjælpe med at producere billig brint.
Til dette har REO et par kommentarer:
Dens evne til at regulere effekten og køre såkaldt “lastfølge” er ikke helt så vigtig, som mange tror. Den kører billigst, hvis den kører med maksimal effekt, så den kan evt. producere brint *), når der ikke er brug for maks. elproduktion. – Desuden tager det 15-20 år at beslutte, planlægge og bygge 2 – 3 af disse reaktorer i Danmark, så de fleste af de nuværende vindmøller vil være udtjente og skrottede, når reaktorerne står klar.
*): Brint (hydrogen) tænkes fremstillet i stor stil og bl.a. brugt til produktion af flydende brændstof (PtX) til især fly og tung transport.
REO bliver tit spurgt om, hvor disse reaktorer skal placeres?
Der er mange muligheder, men som udgangspunkt kan man se på de 15 placeringer, som blev valgt i 1980. De ligger alle ved havet, da havvand benyttes til køling af dampen efter turbinen.
(Vær tålmodig! – Det tager mindst 15 sekunder at hente de 7 sider)
Fotoet er fra Westinghouse.