Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

I flere lande tættere ved ækvator, hvor solen skinner mere stabilt end i Danmark har man bygget større eller mindre forsøgsanlæg, der vha sol-energi producerer elektricitet.
En almindelig solcelle (se solenergi/solceller) omsætter ca. 15% af sol-energien til elektrisk energi.
Derfor forsøger man – med spejlsystemer – at koncentrere strålingen, så virkningsgraden bliver større.
Med et stort antal spejle, der langsomt følger Solens bevægelse, kan man fokusere lyset på samme sted og derved opnå så høj temperatur (flere hundrede grader), at der kan produceres damp, der kan drive en turbine og en generator. Eller der kan smeltes salt, som efter solnedgang kan levere energi til elproduktion.
Der afprøves flere forskellige principper, men prisen pr kWh er stadig så høj, at de ikke kan konkurrere med konventionel el-produktion.
Og så skal man huske, at solen aldrig skinner effektivt mere end 8-10 timer af døgnet, – så det er nødvendigt at kunne gemme energien til timerne uden sol.

Sidste nyt:  I Marokko bygges nu verdens største solkraftværk. Det dækker et areal som 600 fodboldbaner og har ca. en halv million store spejle, der alle følger solens bevægelse og centrerer energien i toppen af et 250 meter højt tårn, hvor der smeltes salt, så energien kan udnyttes hele døgnet. Effekten bliver ca. 500 MW. Pris ca. 2,2 mia kr (oplyst i artikel i Politiken, august 2017).