Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Mange tror, at man blot skal “lære” at gemme elektricitet fra vindmøller, når det blæser kraftigt – og bruge det, når det ikke blæser.
Det korte svar er: Nej! – Store mængder strøm fra vindmøller og solceller kan ikke gemmes, men små mængder kan gemmes i batterier og akkumulatorer. De største og mest kendte batterier sidder i elbiler. De kan indeholde op til 85 kWh, så bilerne kan køre 150 – 400 km på en opladning. Disse batterier er store, tunge og dyre. Et eksempel: en Tesla 85 kan køre 300-350 km på en opladning. Batteriet kan indeholde 85 kWh og vejer 550 kg! – pris: 150.000 – 200.000 kr.
Vandkraft: Lande med vandkraftværker kan gemme el fra sol og vind ved at skrue ned for produktionen (effekten), når det blæser, og når solen skinner. – Men så er det vandet, man gemmer – ikke strømmen! Dette er verdens eneste metode til el-lagring i større stil. – Desværre kan den ikke anvendes i Danmark!

Se en oversigt over metoder til el-lagring

En lovende metode til el-lagring i lidt større målestok er: Flow-batterier. – Her omdanner man en væske til en anden, når der tilføres energi. Og når man skal bruge energien, lader man processen køre den modsatte vej. Ved at gøre beholderne med væske tilpas store, kan man gemme vilkårlige mængder el-energi. Desværre er systemet endnu relativt dyrt, men der arbejdes på at billiggøre systemet.

Se artikel om dette