Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

En EU-rapport er “lækket”, og blev først omtalt i Jyllands-Posten den 5/4 og derefter i Ingeniøren den 8/4.

Den konkluderer, at “atomkraft kræver færre liv end vindkraft”. Det er en meget omfattende rapport, men et vigtigt udpluk kan læses af abonnenter hos Ingeniøren:

Se den korte udgave her   (man kan evt. vælge at få adgang i 30 dage)

Den konkluderer: Atomkraft kan anses for en grøn investering, da der ikke er nogen »videnskabsbaseret evidens for, at atomenergi gør mere skade på menneskers helbred eller på miljøet end andre teknologier til elproduktion«.

Dette dokumenteres vha en række grafer: atomkraftens udbredelse, CO2-emissionen pr kWh for div. el-kilder, forsuring af naturen, forbrug af naturens ressourcer, genbrug af materialer, radioaktivt affald (!!!), krav til landareal/biodiversitet og ulykker/sandsynlighed/konsekvenser.

NB!  REO mener, at denne direkte sammenligning af især sikkerheden er forenklet, da det er den meget forskellige forsyningssikkerhed, der er vigtigst. Så vidt, vi kan se, er den nødvendige backup til vindkraften ikke medregnet. – Dette skyldes måske, at de kilder, der leverer backup, er meget forskellig i forskellige lande. Vandkraft leverer helt suverent den mest effektive backup, som naturligvis ikke er aktuel i DK. – Vi  udnytter, at vi næsten altid kan importere strøm, når vinden svigter.

Ingeniørens gengivelse er kun en lille del af rapporten. Hele rapporten kan ses her.