Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Smeltesalt-reaktorer, også omtalt som thorium-reaktorer selvom de kan bruge andet brændstof, forudsætter teknologi til at håndtere og pumpe varm smeltet salt. Varmen skal også kunne omdannes til elektricitet.

Den samme teknologi er også nødvendig når man ønsker at oplagre energi i smeltet salt. Forskellen er kun hvordan man varmer saltet op.

Copenhagen Atomics har specialiseret sig i håndteringen af smeltet salt. Det har Thomas Jam Pedersen skrevet mere om på Ingeniøren.

“Copenhagen Atomics har udviklet en unik pumpe, som vil kunne tage væsentlige markedsandele på markedet for saltlagre med nitratsalte og formentlig tage hele markedet for saltlagre for klorsalte, da der i dag ikke findes nogen anden pumpe, som kan bruges til klorsalte. Copenhagen Atomics har indleveret et patent på denne pumpetype. Det er den samme pumpe, som vi skal bruge i vores thorium reaktor. Derfor giver molten salt energy storage markedet os en unik mulighed for at teste denne pumpe i tusindvis af driftstimer og få fjernet alle børnesygdomme, inden den skal ind i vores kommercielle reaktor. Dette er også svaret på hvorfor Copenhagen Atomics interesserer sig for molten salt energy storage og hvorfor vi har samarbejde med en række af verdens førende spillere på området.”