Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Thomas Grønlund Nielsen, formand REO har en kronik i Information. Han fortæller om hvordan Danmark er atomkraftens vugge, og hvordan det endte galt, helt imod fagkundskabens råd.

Atomkraft, ja tak

Af Thomas Grønlund Nielsen er formand for Ren Energi Oplysning (REO) og forfatter

Vi har glemt, at kampen for atomkraft oprindeligt var et venstrefløjsprojekt, der skulle frigøre arbejderklassen. Men det er der råd for, for hvis man for alvor bekymrer sig om den globale opvarmning, bliver man nødt til igen at tage atomkraften alvorligt

Jeg husker en studiekammerat på Ørsted Laboratoriet, som havde landets bedste studentereksamen målt på karaktergennemsnittet. På grund af interesse valgte han at studere fysik, selv om der her var adgang for alle. En del år efter vi var færdiguddannede, ringede jeg til ham og spurgte, hvad han brugte sit talent til.

Han fortalte mig, at han arbejdede for en investeringsbank med at sammensætte strukturerede investeringsprodukter – med andre ord private banking for velhavere. Jeg spurgte ham ikke, hvor meget han tjente – ikke fordi jeg var bange for at blive misundelig, det virkede bare ikke rigtig relevant. Begejstret virkede han i hvert fald ikke, og samtalen efterlod mig temmelig desillusioneret på mit fags vegne.