Der var mange tekniske aspekter i de mange indlæg, bl.a. noterede REO’s deltager bl.a.
- Akut behov for revision af paragraf 7 i Den tyske Atomlov.
- Udvikling af nye statslige støttestrukturer i Tyskland.
- Modernisering af reguleringskrav og generel oprydning ift. den tyske lovgivning, særligt med øje på EU’s taxonomi for grønne investeringer.
- Forsikrings- og ansvarsmekanismer skal genbesøges og opdateres.
- Den eksisterende kernekraft-infrastruktur er hovedsageligt bevaret herunder arealer med både stærke netforbindelser og en pro-kernekraft lokalbefolkning.
Der ér et stort potentiale for hurtig genaktivering af kernekraft i Tyskland med passende politisk støtte. Genindførelsen af kernekraft kan bedre imødekomme de stigende strømkrav fra AI-datacentre og sikre en stabil, vejr-uafhængig energiforsyning.
Her vurderes det nødvendigt at reetablere mindst fire kernekraftværker for at kunne reducere afhængigheden af brunkul, især i lyset af de nuværende høje energiomkostninger, der påvirker den tyske industri negativt.
En andel på mindst 40% kernekraft i energimixet anses af flere af talerne, som optimal fordeling, for at nå klimamålene og reducere CO2-udledningen.
Tyskland står dog over for udfordringer som de talrige, og finurlige lovgivningsmæssige barrierer, offentligheden opfattelse og behovet for at genudvikle teknisk/industriel arbejdskraft.
For at tackle disse udfordringer anbefales det at revidere den nuværende nukleare lovgivning og udvikle en klar plan for genaktivering af kernekraft. Der bør også genindføres statslige støtte- eller sikringsmekanismer for at fremme udviklingen. Det er vigtigt at vurdere eksisterende anlægsforhold, udvikle træningsprogrammer for arbejdskraften og opdatere sikkerhedsprotokoller.
Endelig er det essentielt igen at engagere offentligheden gennem moderne kommunikationsstrategier der inkluderer alle kernekraftens tilstrækkeligheder, der fokuserer på unge og miljøforkæmpere, samt at fremhæve internationale succeshistorier for at øge den offentlige støtte til kernekraft.
Samlet Konklusion:
Konferencen demonstrerede stærk international støtte til genoplivning af kernekraft, med særlig vægt på Tysklands potentiale til at genaktivere sin kernekraft-industri. Kombinationen af eksisterende ekspertise, infrastruktur og voksende energibehov (især fra AI-udvikling) præsenteres en overbevisende sag for kernekraftens rolle i Tysklands energifremtid.
REO krydser fingre. Fremtiden er inkl. kernekraft – også i Tyskland!