Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Den 19. marts 2024 skrev vi på REO.dk:  “Grønt lys for test af danske reaktorer, nu også med fissilt materiale (altså uran- eller thorium-brændsel)”

Denne oplysning kom fra ministeren, Lars Aagaard. – Men dette galt altså for testreaktorer.

REO erfarer nu, at der er et notat fra Klima, Energi og Forsyningsministeriet, den 28. juni 2024, der tydeligt viser, at “termiske” reaktorer er tilladt! – Dette har – os bekendt – ikke været nævnt i dagspressen.

Dette notat viser altså, at kerneenergi til prioduktion af varme (opvarmning og proces-varme) gerne må anvendes herhjemme.

Forklaringen på den nævnte forskel er, at det er to forskellige ministerier, der står for el og varme! – Indenrigs- og Sundhedsministeriet står for strålebeskyttelsesloven og atomanlægsloven, mens Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet står for elforsyningsloven.

Folketinget besluttede i 1985, at atomkraft ikke skal indgå i den danske energiplanlægning. Derfor indeholder elforsyningslovens § 11, stk. 6, et forbud mod etablering af nukleare produktionsanlæg med henblik på elproduktion. Hvis et anlæg derimod ikke producerer el, er det altså ikke omfattet af elforsyningsloven.

Til dette bemærker REO:  Denne forskel på anlæg er totalt ulogisk, da sikkerheden er knyttet til reaktordelen, mens el- og turbinedelen er identisk med tilsvarende på kul-, olie og gaskraftværker!

Læs “Notat om regulering af atomkraft”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *