Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Energinet, der hidtil har sikret en stabil strømforsyning i Danmark, oplyser nu, at det kan blive nødvendigt at afbryde strømmen til visse elkunder, når sol og vind ikke leverer tilstrækkelig effekt!

Hvis elnettet bryder helt sammen, kaldes det “black-out”, og hvis kun en del af elnettet afbrydes, kaldes det “brown-out”.

Billedet viser et typisk, dansk samtalekøkken under et blackout! (;-)

To eksempler: For nogle år siden oplevede Sydaustralien et blackout, fordi de havde satset på vindmøller, som pludselig stoppede pga stormvejr. Det var en katastrofe, så man installerede et stort antal dieselgeneratorer og et meget stort Tesla-batteri. Batteriet kan levere el straks, og generatorerne efter nogle minutter.

Og efter lukning af 5 reaktorer i Sverige, har myndighederne der nu også truet med brownout, hvor en del store elkunder kan få afbrudt strømmen, når elnettet mangler effekt.

Danmark har i mange år kunnet købe strøm fra vore nabolande, hver gang vores vindmøller og solceller ikke leverer tilstrækkeligt, men Energinet vurderer altså, at vi i fremtiden ikke kan være sikre på det.

Se artiklen i J-P Finaans