Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Sidste nyt:  Det svenske KLIMATSANS oplyser 29. april, at det finske Olkiluoto 3 når fuld effekt (1600 MWe) den 1. maj. Under den lange testperioide har det en enkelt gang været oppe på 1550 MWe.

Se mere om situationen her

World Nuclear News oplyser den 19.10.2022, at en fejl ved fødevandspumperne har stoppet værket, indtil fejlen er udbedret. Den 27/12 er nævnt som forventet startdato.

Foreløbig rettelse (HS: 26/10): En trykvandsreaktor har to slags “cirkulationspumper”. Dels skal vandet i den primære kreds pumpes gennem reaktoren og dampgeneratorernes primærside. Dels skal dampgeneratorerne “fødes” med vand fra kondensatoren. Det er lidt uklart, hvad fejlen helt konkret skyldes ?? – Vi vender tilbage, når dette er afklaret.  – Læs artiklen her.

Ifølge det svenske SKIMATSANS 10.10.2022 og WNN (World Nuclear News) kører det nye store finske kernekraftværk, Olkiluoto 3 nu med fuld effekt, 1600 MWe.

Samtidig testes en række sikkerhedssystemer.

Reaktoren er en såkaldt EPR (European Pressuraized Reactor), som også bygges i Storbritannien, Frankrig og Kina.

De to øvrige reaktorer på samme sted (billedet), OL 1 og OL 2, er kogendevands-reaktorer på hver 890 MWe. – I lighed med de to tidligere Barsebäck-reaktorer, men her sovjetisk-byggede VVER-reaktorer.

Finland har desuden to reaktorer, Loviisa 1 og 2, der er af typen VVER-440 PWR, begge med effekten 507 MWe. I alt kan de 5 værker fra nu levere 53 % af Finlands elforbrug. Ydelsen er 4395 MWe, når alle 5 kører på fuld effekt. Til sammenligning er Danmarks gennemsnitlige el-forbrug ca. 4000 MW (varierer mellem ca. 2400 og ca. 5800 MW).

Comments

  1. REOs tidligere udtrykte tvivl om anløggets rettidige succesfulde idriftsøttelse er hermed gjort til skamme.

  2. Et sent svar: Kære Jørgen Pinholt! REO har længe set frem til start af Olkiluoto 3, og vi er meget glade for, at det nu kører med fuld effekt. Men “rettidigt” kan man ikke kalde det! Det er vist tæt på 13 år forsinket, og det har vi naturligvis ikke været glade for. Men vi har ikke været i tvivl om, at det blev færdigt!

  3. Og nu tegner det desværre til de sidste 3 i Tyskland endegyldigt lukkes efter det blev udskudt.
    Klimaet taber igen, og alle nye elbiler, der kommer ind kører reelt ser mest på kul og naturgas 😒

  4. Enig! – Det er næste makabert, at et land som Tyskland, der i mange år havde helt styr på energipolitikken, nu kører sig selv helt ud på et sidespor, hvor der hverken er styr på forsyningssikkerheden eller på klimapolitikken.
    Men heldigvis er Sverige igen på rette spor. HS

Comments are closed.