Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Ugeavisen Ingeniøren oplyser 8/8-22, at USA’s kontrolmyndighed (NRC, Nuclear Regulatory Commission) for første gang (5/8-22) har givet tilladelse til at opføre SMR-reaktorer i USA.

Seks andre reaktorer er tidligere blevet princip-godkendt, men kun denne fra firmaet NuScale kan nu opføres.

Dette design har en ekstra stor indbygget sikkerhed, idet reaktoren kan køles ved naturlig cirkulation, hvis strømmen til cirkulationspumperne svigter.

Fotoet fra NuScale viser den 20 meter høje reaktorbeholder.

Faktisk gælder tilladelsen bygning af 12 reaktorer. Men NuScale satser nu på at bygge seks lidt større reaktorer (ialt ca. 460 MWe) i staten Idaho. Forventet elproduktion fra 2029.

Betegnelsen SMR dækker over reaktorer med el-ydelse mellem 10  og 300 MW.

Reaktoren må ikke forveksles med de SMR-reaktorer, som de danske udviklere (Seaborg Tech. og Copenhagen Atomics) arbejder på.

Se artiklen her  (begrænset adgang!)

Se kommentar fra REO, nederst.

Comments

  1. Kritisk kommentar fra REO:
    Det første, der undrer os, er en reaktortank med højde 20 m og diameter 2,7 m til en effekt på 50 MWe (måske 74 MWe?)
    Rent geometrisk lever den bestemt ikke op til betegnelsen SMR (Small Modular Reactor)!!! Men betegnelsen SMR går åbenbart kun på effekten (10 – 300 MWe) og ikke på geometrien!
    Og hvis der skal opstilles (det er nævnt og vist i Ingeniøren) seks reaktorer delvis nedsænket i jorden, så kræver det vel, at hver enhed kan serviseres/udskiftes, uden at de øvrige stoppes!!! – For ellers opnår man jo ikke fordelene ved at have flere “små” enheder samme sted!

  2. Tilføjelse til “kritisk kommentar”:
    Svaret er, at den af reaktortankene, der skal serviceres/have skiftet brændsel m.v. kan flyttes til service-pladsen og senere tilbage igen. På denne måde kan kraftværket levere 80-100 % effekt hele tiden – i modsætning til store reaktorer, der stoppes nogle uger ved bl.a. brændselsskift.

Comments are closed.