Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Det er svært at besvare præcist, fordi der er meget stor forskel på prisen – afhængigt af typen og lokaliteten.
De kernekraftværker, der kører nu, leverer strøm til priser fra 15 øre/kWh til ca. 40 øre/kWh.
De tidligere 12 (nu 8) svenske kernekraftværker (på fire lokaliteter, nu tre) leverede strøm for 15 – 25 øre/kWh, mens de nyeste, der er under bygning i Finland og Storbritannien, er meget dyre og forventes at ligge på 40-45 øre/kWh (Finland) og 85 øre/kWh (Storbritannien).
Det finske er det første EPR, der bygges (altså en prototype). EPR står for Europian Pressuraized Reactor. Værket er meget forsinket, og det vides endnu ikke, hvor dyrt, det bliver.
** *** ****
Det sidste nye (september 2016) er, at det franske Areva – med delvis finansiering fra Kina – vil bygge to store PWR-reaktorer (Hinkley Point C) i England. De skal gå på nettet i 2023 eller 2024.
El-effekten bliver 2 x 1630 MW = 3260 MW. Pris 24,5 milliarder pund. El-prisen bliver mellem 80 og 90 pund per MWh i 35 år. Forventet levetid 60 år. Det er dyrt, men havvindmøllestrøm er mindst lige så dyr, når alle omkostninger til bl.a. backup medregnes.

Strøm fra vindmøller i Danmark koster mellem 30 og 105 øre/kWh, i middel vel 50-60 øre/kWh, hvis man ikke medregner prisen for backup og transmissionsledninger.

Solcelle-strømmens pris er faldende, men er så varierende, at REO ikke kan oplyse en gennemsnitspris. Et gæt er 30-50 øre/kWh, når prisen for backup ikke medregnes.

NB! – Objektivt set, er det urimeligt at sammenligne pris for stabile el-kilder (kul, olie, gas, biomasse, kernekraft, vandkraft) og ustabile el-kilder (sol og vind). Strømmen fra de stabile kilder er jo langt mere værd end strøm fra sol og vind. – Men desværre sammenlignes de alligevel tit på prisen!