Thorium-kraftværker er 4. generations kernekraftværker, der endnu ikke er udviklet til kommercielt brug. – Læs mere om dem i LEKSIKON, NYHEDER og i bladet REN ENERGI nr. 130, 132 og 142.
Thorium-reaktorer er muligvis fremtidens kernekraft. Thorium har flere fordele:
Se nederst links til videoer om de to danske firmaer, der udvikler SMR-reaktorer.
1. Der er fem gange mere thorium i verden end uran.
2. Der kommer næsten ikke langlivet affald.
3. MSR (Molten Salt Reactors) er ikke under tryk og kræver ikke en sikker tryktank.
4. Reaktoren kan ikke “løbe løbsk” ved fejlbetjening.
5. MSR kan fremstilles i moduler, der kan bygges sammen til vilkårlig størrelse.
Alene i Sydgrønland er der thorium nok til 8500 års elproduktion i Danmark!
To danske grupper af fysikere og teknikere (Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics) arbejder på at udvikle små MSR, der kan transporterers i standard-containere.
Disse små reaktorer kan – som nævnt – bygges som moduler, der kan fremstilles på fabrik og transporteres til brugsstedet og evt. sammenbygges til større enheder efter behov.
Fordelene ved SMR er meget store: De kan transporteres med skib, tog eller lastbil, masseproduceres på samlebånd og sendes rundt i verden. Det er billigere og langt hurtigere end bygning af konventionelle reaktorer.
Både MSR og SMR (Small Modular Reactors) kan få stor betydning, når/hvis fossile brændsler skal udfases på steder, hvor elmarkedet ikke har plads til store reaktorer. F.eks. Grønland, Færøerne og andre tyndtbefolkede steder.
Seaborg Technologies har fået støtte fra Statens Innovationsfond, men får nu langt større støtte fra kapitalfonde, og ST samarbejder med Sydkorea om udvikling og test af MSR-reaktorer.
Se kort video om Seaborg Technologies her.:
Ros fra Bent Lauritzen, DTU: – I miljøet omkring reaktorfysik i Danmark ser man positivt på, hvordan Seaborg har været med til at skabe et miljø for reaktorudvikling i Danmark.
“Det er et ambitiøst projekt. Men man må tage hatten af for, at de rent faktisk har fået skabt et miljø for reaktorudvikling her i Danmark,” siger Bent Lauritzen, chef for DTU’s afdeling for strålingsfysik.
Han ser det som del af en større bølge inden for atomforskning netop nu.
“Den teknologi, de satser på, er én blandt en række nye tiltag inden for reaktorteknologi, der samlet går under betegnelsen fjerde generations reaktorer. Det er atomreaktorer, der alle søger at give et bud på, hvordan atomenergi kan afløse fossile brændstoffer i fremtiden. Seaborgs teknologi konkurrerer om at vinde mod fem andre teknologier, der alle vil gøre atomenergi mere bæredygtigt, sikkert og økonomisk attraktivt. Gennembruddet ligger måske ikke lige om hjørnet, men jeg er heller ikke sikker på, at det er det, som Seaborg satser på. De vil snarere bidrage til udviklingen af teknologien,” siger Bent Lauritzen.