Tidl. lektor i fysik, energi og klima ved DIA og DTU. Nu næstformand i REO.

Nyhedsavisen Zetland forsøger igen at speede klimadebatten op. De fleste – også REO – erkender, at der sker alt for lidt, altså at processen går alt for langsomt.

Thomas Hebsgaard har skrevet artiklen: Det er på tide, at klimadebatten går ind i næste fase. 

Her er fem erkendelser, vi er nødt til at sluge, hvis vi vil løse det her.

Erkendelse nr 2 lyder:  Vi har ikke tid til at lade det perfekte stå i vejen for det gode.
Vi befinder os allerede i ukendt territorium og midt i et gigantisk eksperiment. For tre millioner år siden, da atmosfærens CO2-indhold senest var på niveau med i dag, eksisterede vi mennesker slet ikke endnu. I dag risikerer vi i værste fald at udløse en løbsk opvarmning, som vi slet ikke kender konsekvenserne af. Derfor haster det med at bringe udledningerne ned, og derfor har vi ikke tid til at lade kæpheste eller videnskabeligt ufunderede bekymringer stå i vejen.

Her bør atomkraftens historie tjene som skræmmeeksempel. Faktum er, at atomkraft er en af de sikreste energiformer overhovedet, langt sikrere end de fossile alternativer og stort set på niveau med sol, vind og vand. Men lige siden miljøbevægelsens fødsel har miljøorganisationer på stribe bekriget atomkraft af et godt hjerte og af frygt for radioaktivt affald, ulykker og spredning af atomvåben. Det bremsede udbygningen af atomkraft i Vesten, så fossile brændsler trådte i stedet med hundredtusinder – måske millioner – af dødsfald til følge på grund af ulykker og luftforurening. Samtidig fortsatte oprustningen og spredningen af atomvåben, og vi fik det store klimaproblem, vi har i dag.

Kampen for en perfekt verden uden atomkraft endte altså med at stå i vejen for en bedre verden med færre fossile brændsler og mindre global opvarmning. Ønsket om at eliminere enhver tænkelig risiko ved atomkraft bidrog til at skabe en langt større og alvorligere risiko for løbsk global opvarmning.

Læs hele artiklen med de fem erkendelser på Zetland.