Danmarks energiforbrug oplyses i en årlig statistik fra Energistyrelsen. “Energistatistik 2019” forventes at komme i slutningen af november 2020. “Energistatistik 2018” Klik her: Statistik 2018 Elforsyningen i Danmark kommer fra…
Kort fortalt ligner et almindeligt kernekraftværk et kul-kraftværk, hvor kedlen er erstattet af en reaktortank, der indeholder brændselselementer. De sidder i reaktoren i 3-5 år, hvor uran spaltes (fissionerer) til…
Biomasse kan benyttes til fremstilling af biogas. Gylle, planterester, slagteri- og fiskeaffald og slam fra renseanlæg kan forgasses i store lukkede beholdere. Danske biogasanlæg bruger primært husdyrgødning, spildevand og organiske rest-…
Biomasse er en fællesbetegnelse for alle de organiske energikilder, der benyttes bl.a. i Danmark: Affald fra husholdninger og industri, fra landbrug (halm og gylle), fra skovene (træ, flis og træpiller).…
I lande med åbne kyststrækninger er der mulighed for at udnytte bølgernes energi til el-produktion. Det er gennem mere end 35 år forsøgt at bygge bølgeanlæg – mest modeller, men…
“Fusion betyder “sammensmeltning”, og fusions-energi kendes fra den proces, der skaber energien i Solens indre. Brint-kerner “presses” sammen ved cirka 15 millioner grader og højt tryk og danner helium-kerner, hvorved…
De fleste ved, at der mange steder på Island kommer varmt vand op af jorden, og det udnyttes deroppe både til el-produktion, opvarmning af bl.a. Reykjavik og til svømmebade (Den…
Denne energiform er medtaget her – dels for sjov – men også for at vise, at vi mennesker naturligvis kan levere energi eller udføre arbejde – altså fysisk arbejde. Faktisk…
Vindmøller har været benyttet i flere hundrede år. Først til at male korn til mel og pumpe vand. Nogle steder kunne møllen trække tærskeværk, roehakker m.v. på landet. Ordet vindkraft betyder, møllen…
IFR betyder Integral Fast Reactor. Den har en række fordele: 1. Hele processen foregår ved selve kraftværket, så der skal ikke transporteres radioaktive materialer. 2. Brændslet er metallisk uran, der…